Pionieren

Achtknoop
achtknoop_0
Een achtknoop is in de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om touw niet volledig door een katrol of oog te laten schieten, zodat je het niet elke keer opnieuw moet inrijgen. Deze knoop is veel beter geschikt als stoppersknoop dan een halve knoop. De achtknoop geeft namelijk meer verdikking en is gemakkelijker los te maken.

 

Diagonaalsjorring

diagonaalsjorringDeze sjorring gebruik je om twee balken die elkaar kruisen maar niet raken te verbinden en zo tegen elkaar te trekken.

 

 

Driepikkel met achtsjorring
8sjorring
De achtsjorring wordt gebruikt om drie sjorpalen zo aan elkaar vast te maken dat ze later bijvoorbeeld een driepikkel kunnen vormen. De sjorring dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, je vormt “achten” bij het leggen van de sjorring. Het voordeel van een driepikkel is dat je geen sjorpalen in de grond hoeft te slaan. Je kan je constructie dus gewoon op de grond zetten en eventueel verplaatsen.

 

Kruissjorring
kruissjorring
De kruissjorring is waarschijnlijk de bekendste sjorring bij scouts en gidsen. Alhoewel de naam kruissjorring doet vermoeden dat ze er is om een mooi, recht kruis te kunnen sjorren, is deze sjorring tot meer in staat. Maar laten we bij het begin beginnen.

 

Mastworp
mastworp
De mastworp is zowat de bekendste knoop. Toch bestaan er veel misverstanden over. Tijd dus voor juiste informatie.

 

 

Paalsteek en dubbele paalsteek
paalsteek
Het spantouw van een shelter vastmaken? Een boot aanmeren? De paalsteek is één van de bekendste, meest gebruikte en gemakkelijkste knopen.

 

 

Platte knoop
Doel: twee einden van hetzelfde materiaal en dezelfde dikte aan elkaar vastmaken.

Steigersjorring
De steigersjorring wordt gebruikt om twee balken die in elkaars verlengde liggen met elkaar te verbinden door er een derde balk als spalk aan vast te maken.

Timmermanssteek

Touwladder
Ook een touwladder kan je maken met enkel touw en knopen. Ideaal om ergens op en af te klimmen.

Trompetsteek en touwverkortingssteek
Een trompetsteek wordt gebruikt voor het verkorten van een touw dat je later nog in zijn volledige lengte wil gebruiken. Ideaal dus voor het verkorten van de spanlijnen van een tent. Maar een trompetsteek kan je ook gebruiken om een beschadigd deel in het midden van een lijn of tros te ontlasten in afwachting van het definitief herstel van het touw.