Technieken

Pionieren

Achtknoop
achtknoop_0
Een achtknoop is in de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om touw niet volledig door een katrol of oog te laten schieten, zodat je het niet elke keer opnieuw moet inrijgen. Deze knoop is veel beter geschikt als stoppersknoop dan een halve knoop. De achtknoop geeft namelijk meer verdikking en is gemakkelijker los te maken.

 

Diagonaalsjorring

diagonaalsjorringDeze sjorring gebruik je om twee balken die elkaar kruisen maar niet raken te verbinden en zo tegen elkaar te trekken.

 

 

Driepikkel met achtsjorring
8sjorring
De achtsjorring wordt gebruikt om drie sjorpalen zo aan elkaar vast te maken dat ze later bijvoorbeeld een driepikkel kunnen vormen. De sjorring dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, je vormt “achten” bij het leggen van de sjorring. Het voordeel van een driepikkel is dat je geen sjorpalen in de grond hoeft te slaan. Je kan je constructie dus gewoon op de grond zetten en eventueel verplaatsen.

 

Kruissjorring
kruissjorring
De kruissjorring is waarschijnlijk de bekendste sjorring bij scouts en gidsen. Alhoewel de naam kruissjorring doet vermoeden dat ze er is om een mooi, recht kruis te kunnen sjorren, is deze sjorring tot meer in staat. Maar laten we bij het begin beginnen.

 

Mastworp
mastworp
De mastworp is zowat de bekendste knoop. Toch bestaan er veel misverstanden over. Tijd dus voor juiste informatie.

 

 

Paalsteek en dubbele paalsteek
paalsteek
Het spantouw van een shelter vastmaken? Een boot aanmeren? De paalsteek is één van de bekendste, meest gebruikte en gemakkelijkste knopen.

 

 

Platte knoop
Doel: twee einden van hetzelfde materiaal en dezelfde dikte aan elkaar vastmaken.

Steigersjorring
De steigersjorring wordt gebruikt om twee balken die in elkaars verlengde liggen met elkaar te verbinden door er een derde balk als spalk aan vast te maken.

Timmermanssteek

Touwladder
Ook een touwladder kan je maken met enkel touw en knopen. Ideaal om ergens op en af te klimmen.

Trompetsteek en touwverkortingssteek
Een trompetsteek wordt gebruikt voor het verkorten van een touw dat je later nog in zijn volledige lengte wil gebruiken. Ideaal dus voor het verkorten van de spanlijnen van een tent. Maar een trompetsteek kan je ook gebruiken om een beschadigd deel in het midden van een lijn of tros te ontlasten in afwachting van het definitief herstel van het touw.

Vuur

Hout klieven
Hout klieven doe je best op een veilige en tegelijk efficiënte manier. We leggen het uit met een Techniekenfilmpje:

Kampvuur
Basisregels voor het maken van een kampvuur + voorbeeld pagodevuur.

Soorten vuren
Vuren bestaan in drie hoofdgroepen: boven, op en in de grond. De simpelste vorm van vuur maak je op de grond maar deze vuren zijn onveilig (brandbare ondergrond zoals turf of met wortels doortrokken grond) en vaak zelfs verboden. Daarom vind je in dit artikel enkel voorbeelden van vuren boven en in de grond.

Vuur maken
De theorie van het vuurmaken.

Oriëntatie

Basistechnieken oriëntatie
Kompas – schaduwtopmethode – maanmethode – klokmethode – sterrenmethode – begroeiingsmethode

Basisuitleg oriëntatie
Oriëntatie is een techniek waarmee wij bepalen waar wij ons bevinden en hoe we een welbepaalde plaats kunnen bereiken. Kortom, oriëntatie is de kunst om een antwoord te vinden op de vragen: waar ben ik? hoe moet ik verder naar mijn doel?

De weg terugvinden
En het ging net zo goed. Nog niet eens zo lang geleden wisten jullie exact waar jullie waren. Lekker op stap, gezellig babbelend. Maar ja, die huppelende schapen waren zo grappig en die boterham was zo lekker … En nu weten jullie niet meer waar jullie zijn.

Het noorden kwijt
Met een kompas in de hand is het natuurlijk eenvoudig om het noorden te bepalen, maar wat als je geen kompas bij je hebt of je het tijdens de dropping bent kwijtgeraakt?

Kompas
Een kompas is een hulpmiddel dat ons in staat stelt de richting van het noorden te bepalen.

Tochttechnieken
Hoor je je leden soms klagen over op tocht gaan? “Zo saai!” Dan is het hoog tijd om wat variatie te brengen in de tochttechnieken. In onderstaand artikel vind je enkele manieren om je leden van punt A naar punt B te brengen.

Handigheidjes

Dasring
Mijn herinnering aan zelfgemaakte dasringen dateert nog van bij de welpen. We hadden ons eerste weekend en op de laatste avond kwam de Panter, een verkennerleider, langs. Die gaf ons als beloning voor ‘t één of ‘t ander een zelfgemaakte dasring.

Morse
Het Morse-alfabet

Sjortouw oprollen
Sjortouw oprollen kun je op heel wat manieren, elk met zijn voor- & nadelen voor het materiaal en qua tijd en makkelijkheid. Wij raden de volgende manier aan.

Bijlen: wandelen en doorgeven
Omdat er toch nog heel wat ongelukjes gebeuren tijdens het verkeerd doorgeven of wandelen met een kleine of grote bijl… De veiligste manier om te wandelen met een bijl of om een bijl door te geven, via een techniekenfilmpje.

Fakkel
Een fakkel kan je maken met eenvoudige middelen.

Zaag veilig gebruiken
Hout zagen kunnen en doen we allemaal, niet? Maar wat is nu de veiligste manier? We leggen het je uit via een Techniekenfilmpje.